Začnite variť

Máte problém so svojou váhou a neustále sa sťažujete, že s ňou nie ste spokojný a radi by ste niečo zmenili? Potom by ste sa mali s rukou na srdci a úprimne pozrieť na celý svoj životný štýl, reálne a bez prikrášľovania zhodnotiť, čo robíte správne a čo, naopak, škodí čísle na váhe a centrimetrom v obvode. Musíte byť k sebe kritický a neprivierať oči, pretože tak žiadne chyby neodhalíte a nenapravíte. Jedným z najčastejších faktorov, prečo sa vám nedarí vidieť úbytok na váhe či v zrkadle alebo dokonca priberáte, môže byť strava, ktorá nepochádza z vašej kuchyne. Pri stravovaní sa v podnikoch a reštauráciách neviete, čo konzumujete. Práve preto by ste mali začať variť doma. A zdravo!

Nezáleží na tom, ako zdravo sa snažíte stravovať, v reštauráciách nikdy nebudete mať stopercentnú istotu a vedomosť o všetkých použitých ingredienciách. Vezmite si len takú soľ. Tá vás zavodňuje. Pri pripravovaní jedál doma sa môžete používaniu soli vyhnúť úplne. Dochutiť jedlá sa dá aj iným spôsobom, a to používaním korenín. Bazalka, oregano, tymián či čierne korenie. Vyskúšajte ich a soľ vám nebude chýbať.

Taktiež, v reštauráciách je náročné vypustiť prílohu a nahradiť ju šalátom, pretože ten nie je vždy v ponuke. Delená strava je teda vo väčšine prípadoch tabú, čo pri doma pripravovaných jedlách nie je žiadnym problémom. Porcie v reštauráciách sú stanovené a len málokto nemá problém nechať na tanieri a plytvať zaplateným jedlom, a tak ho radšej zje. Tým pádom často skonzumujete viac, ako je potrebné a ako by ste zjedli, keby ste si zvyšok napríklad nechali na neskôr.

Neposlednou výhodou domáceho varenia je jeho cena. Za obyčajné obedové menu v reštaurácii zaplatíte okolo štyroch eur, za ktoré môžete navariť obedy aj na tri dni (cestoviny s paradajkovou omáčkou, zeleninové rizoto, zemiaky v rúre so šalátom, kuracie prsia…). Príprava jedál vám nezaberie viac ako pol hodiny. Ani nebudete vedieť ako a len tým, že budete konzumovať doma pripravené obedy, si ušetríte neuveriteľné množstvo kalórií. Tajomstvo je v tom, že môžete nahrádzať nezdravé a priberanie spôsobujúce potraviny tými organickými alebo zdravými.

Foto: pixmac.sk, James Truepenny – flickr