Sú dobré a pritom tak zdravé: podľahnite jahodovému šialenstvu!

V obchodoch sa to zase červená a gazdinky už usilovne zavárajú, pečú a miešajú so smotanou. Chcete tento rok skúsiť niečo iné? Hoďte jahody do odšťavovača!

Ak prepadnete jahodovému šialenstvu, nemáte sa začo hanbiť ani ospravedlňovať. Naopak by ste mali dostať pochvalu. Jahody totiž majú veľa pozitívnych vlastností:

  • Majú porovnateľne vitamínu C ako citrusy (5-6 jahôd ho má rovnako ako pomaranč).
  • Pôsobia ako prevencia srdcových a nádorových ochorení.
  • Takmer 90% ich tvorí voda, takže sú diétne.
  • Podporujú chuť k sexu.
  • Vďaka vysokému obsahu mangánu zlepšujú pleť.

Keď si to zhrnieme, po jahodách budete zdravší, krajší, chudší a v spálni to tiež bude stáť za to. Samozrejme si ich ale nesmiete dávať vo forme bublaniny alebo jahodových knedlí. Potom všetky tie zázračné účinky skončia zabudnuté pod nánosmi cukru.

Pozor na vitamín C

Aby si jahody zachovali maximum živín, mali by ste ich jesť čerstvé. Mnoho ľudí, ale prisahá, že má na jahody alergiu a je pravda, že sa ich nadmerná konzumácia môže prejaviť žihľavkou. Miesto vytúženej žiarivej pleti, tak prichádza nevzhľadná vyrážka.

O skutočnú alergickú reakciu síce väčšinou nejde, ale nič sa nemá preháňať. Čo sa týka vitamínu C a jeho obsahu v jahodách, odporúčanú dennú dávku vám pokryje už 100 g tejto červenej dobroty.

Skúste jahodovú šťavu inak

Jahody obsahujú okrem vitamínu C tiež draslík, zinok, horčík, a vápnik. Ak chcete, aby vaše telo využilo cenné látky čo možno najlepšie, dodajte mu ich vo forme čerstvo pripravenej šťavy! Odšťavením sa totiž oddelí dužina plná nerozpustnej vlákniny a vitamíny, minerály sa vstrebú efektívnejšie.

Zo 100 g jahôd by samozrejme bolo len veľmi málo šťavy. Do odšťavovača k nim preto prihoďte niektoré z ďalších druhov ovocia a zeleniny:

  • banán,
  • maliny, černice alebo čučoriedky,
  • mango,
  • čerstvý špenát.

Bez poriadneho odšťavovača to nepôjde

Jahody nie sú obvyklá surovina na výrobu čerstvých štiav a nie každý prístroj z nich dostane maximum. Preto odporúčame kvalitné odšťavovače značky Sana a pre odšťavovanie mäkkých plodov najmä šnekové, alebo dvojhriadeľové.

Šnekové sa navyše veľmi ľahko čistia. Akonáhle teda odšťavíte jahody, za minútu je prístroj čistý a vy sa s ním môžete pustiť do prípravy domácich cestovín. Čítate správne – moderný multifunkčný odšťavovač vie nielen odšťavovať, ale vyrobíte s ním pyré, sorbety, orechové maslo aj spomínané cestoviny.