Organické potraviny

Potraviny s prívlastkom organické v našich končinách síce nájsť môžeme, ale nie sú tak rozšírené medzi ľuďmi, že by ich kupovali na dennej báze. Ľudia, ktorí sa stravujú či už organicky, vegánsky alebo vegetariánsky na zvyšnú časť populácie pôsobia buď motivačne a inšpirujúco, alebo otravne. Veď pozvať na večeru človeka, čo sa stravuje inak, ako ostatní, stojí viac úsilia, aby ste mu vyhoveli. Avšak, ľudia konzumujúci organické potraviny nie sú len snobskí vyznávači kvalitnej a drahej stravy. Viac ako to je im prednejšie ich zdravie. A práve z toho by si mali ostatní brať príklad.

Organické je zdraviu prospešné

Potraviny, ktoré sú organické, boli vypestované (zvieracieho pôvodu chované) bez pesticídov, škodlivých chemických postrekov, hnojív a bez pridávania hormónov. Tieto potraviny sú často označené aj ako non-GMO (non genetically modified organisms – geneticky nemodifikované organizmy). Konzumáciou obyčajných, neorganických potravín teda do tela dostávate príjem pesticídov, ktoré sa podieľajú napríklad na zvýšenom riziku výskytu rakoviny alebo problémoch s dýchacími cestami.

Vezmite si len prítomnosť umelých prísad ako sú sladidlá, kukuričný sirup, konzervačné látky či potravinové farbivá. Práve organické potraviny tieto prísady neobsahujú, pretože tieto sú spojené s výskytom okrem najnebezpečnejšej rakoviny aj s cukrovkou či rôznych druhov alergií. Nenechajte sa oklamať prívlastkami „natural“ alebo „naturally raised“, pretože tieto nie sú synonymum k organickému za neprítomnosti umelých prísad či pesticídov.

Faktom, ktorý vás môže odradiť od nakupovania organických potravín, je ich cena. Samozrejme, sú drahšie, nakoľko im pri ich produkcii či raste nepomáha skrátiť čas chémia. Ak si nemôžete dovoliť nakupovať všetky potraviny organické, zamerajte sa aspoň na ovocie a zeleninu. Vaše zdravie by vám malo byť prvoradé.

Ilustračné foto: pixabay.com