Mrknime sa na mrkvu!

Mrkva – liečivý a diétny zázrak zo záhrady, ktorý neprospieva len ľudským očiam. Čo všetko sa v nej skrýva a prečo by mala byť naším každodenným stravovacím návykom? Patrí len k novodobým fenoménom o zdravej výžive alebo ide o nadčasový konzumný materiál?

Odporúča sa, aby sme dvakrát do dňa zjedli čerstvo natrhanú, očistenú, ošúpanú mrkvu alebo ju rozmixovali a dúšok po dúšku si vychutnali tento oranžový elixír zdravia a krásy. Detoxikuje tráviaci trakt, podporuje činnosť srdca a ciev, má protirakovinové účinky, znižuje cholesterol, pomáha pri kožných ochoreniach, je úspešná aj v boji proti chronickému únavovému syndrómu.

Mrkva sa taktiež nie nadarmo odporúča pri rôznych redukčných diétach. Viaže na seba tuky, zaháňa pocit náhleho hladu. Okrem toho je vyhľadávanou surovinou v letnom, “opaľovacom“ období, keďže patrí k významným zásobárňam betakaroténu. Chráni pokožku pred škodlivinami z UV žiarenia, udržuje hnedastý nádych pokožky a odďaľuje tvorbu vrások.
To však neznamená, že inými vitamínmi a minerálmi táto chutná zeleninka nedisponuje. Obsahuje železo, vápnik, sodík a draslík, náš imunitný systém obohacuje aj o vitamín B, D, K a C. Mrkvu teda nekonzumujeme len pre lepší zrak, ale okrem iného nás chráni pred dýchacími ťažkosťami, žltačkou, vyčerpanosťou a malátnosťou.

V kombinácii s cviklou, kapustou a troškou olivového oleja je významnou súčasťou rýchlych redukčných diét, počas ktorých sa nehladuje, ale zdravo chudne. Svojimi “hnedastými“ účinkami nahrádza množstvo komerčných opaľovacích prípravkov a skrášľovacích kúr proti starnutiu pleti.

Foto: pixmac.sk, Elisabeth Augusta Borchgrevink – flickr