Ste to, čo jete

Ste to, čo jete. Túto vetu ste zrejme počuli už z viacerých zdrojov a možno si ani neuvedomujete, ako veľmi je pravdivá a aký dôležitý dopad môže mať na vaše zdravie. Úprimne sa zamyslite nad tým, si môžete so stopercentným presvedčením tvrdiť, že vás jedálniček tvorí z väčšiny zdravá strava a kvalitné potraviny. Ak sa kritickým okom pozriete na vaše denné menu, tak z najväčšou pravdepodobnosťou zistíte, že od zdravého stravovania máte veľmi ďaleko. Ako sa dá toto zmeniť?

Viem, čo mám na tanieri

Je veľmi pohodlné počas obednej prestávky v práci vybehnúť do reštaurácie, objednať si menu, zaplatiť a každý deň urobiť to isté. Avšak, viete, čo máte na tanieri a čo si dávate do tela? Koľko oleja bolo použité, nebolo tam priveľa soli, použili tučnú smotanu či pridávali cukor? Možno sa vám to zdá zvláštne nad týmto takto rozmýšľať, no mali by ste zvažovať naozaj všetko, čo stravou prijímate. Najmä ak si dávate pozor na kalorický príjem a kvalitné jedlo. Čo tak si pripravovať denné menu podľa seba?

Samozrejme, bude vás to stáť o čosi viac času, no budete si úplne istí, čo počas dňa zjete. Viete si tak odsledovať množstvo pridávaných dochucovadiel, ktorým sa vo svojej kuchyni dokážete vyhnúť. To, čo dáte vášmu telu ako palivo, sa preukáže na tom, ako bude počas dňa fungovať a akú bude mať vonkajšiu podobu. Tučné jedlá vám nevykúzlia deň plný energie na turistiku alebo beh v prírode a už vôbec nie vysnívanú postavu. Dbajte na to, čo si dávate na tanier.

Vitamíny a minerály

Na čo, bohužiaľ, mnohí zabúdajú, je sledovanie si príjmu potrebných vitamínov a minerálov. Toto je pomerne náročné na presné vypočítanie, tak je niekedy dobré nechať si hladiny skontrolovať aj u lekára, pretože aj v tomto prípade všetkého veľa škodí. Nezanedbávajte svoje telo ako zvonka, tak ani zvnútra.

Foto: pixabay.com