Pripravte si kávu ako z kaviarne. Čo k tomu budete potrebovať?

Ľudia si šálku svojho obľúbeného nápoja nedokážu odpustiť už stovky rokov. A nie je sa čomu čudovať – okrem toho, že káva nebesky vonia a chutí, obsahuje tiež celý rad prospešných látok. Za výbornou kávou už dnes dokonca nemusíte ani chodiť do kaviarne, s našimi tipmi si ju zvládnete pripraviť aj sami doma. Potrebovať k tomu budete čerstvo upraženú kávu a kvalitný mlynček na kávu.

Choďte priamo k zdroju

Výslednú arómu a chuť kávy ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov, medzi ktoré patria aj také maličkosti, ako je kvalita vody použitá k jej príprave. Tým najzásadnejším sú ale kávové zrná a spôsob ich praženia. Oblúkom sa preto vyhnite supermarketom a pre kvalitnú kávu si zájdite priamo ku zdroju, teda do pražiarne. Jedine tak budete mať záruku, že je káva čerstvá a v šálke sa rozvinú všetky jej chute a vône.

Po namletí kávy začína boj s časom

Pripraviť si šálku naozaj dobrej kávy si vyžaduje aj nejaké to úsilie, preto si vždy kávové zrná umeľte tesne pred samotnou prípravou nápoja. Káva totiž bezprostredne po umletí začína strácať svoje vlastnosti a rapídne sa skracuje jej životnosť, začína teda pomyslený boj s časom. Ani vákuovo balená mletá káva nie je ideálnym riešením – pri každom otvorení vrecka nasáva káva okolitú vlhkosť a tiež pachy, čo sa prejaví na chuti výsledného nápoja.

Neničte kávové zrná v elektrickom mlynčeku

Mletie kávových zŕn pred samotnou prípravou nápoja vás nebude stáť len nejaký ten čas navyše, ale tiež pár desiatok eur alebo dokonca stoviek. Mlynček na kávu totiž predstavuje ďalšie úskalie na ceste k dokonalej šálke kávy. Ruky preč dajte predovšetkým od elektrických mlynčekov, ktoré fungujú skôr ako sekáčiky a kávové zrná nemilosrdne rozsekajú a navyše spália. Ideálnou voľbou sú mlynčeky vybavené mlecími kameňmi, u ktorých možno nastaviť požadovanú hrubosť mletia. Vďaka tomu si budete môcť pripraviť širokú škálu kávových nápojov.

French press – v jednoduchosti je sila

Zďaleka najjednoduchší spôsob prípravy kávy (keď pominieme obľúbeného slovenského turka). French press si môžete predstaviť ako sklenenú kanvičku vybavenú piestom a filtrom, ktorý oddeľuje vytvorený nápoj od kávovej usadeniny. Na 150 ml vody budete potrebovať 8 gramov nahrubo namletej kávy, ktorú si nasypete priamo do french pressu.

Moka kanvička – stará talianska tradícia

Narazili by ste na ňu takmer v každej talianskej domácnosti, zatiaľ čo na Slovensku si obľubu len získava. Reč je o moka kanvičke, v ktorej si kávu zvládnete pripraviť v priebehu niekoľkých minút. Moka kanvička sa skladá z troch častí – do spodnej časti nalejte vodu (až k ventilu), strednú časť tvorí filter, do ktorého vložíte mletú kávu (vždy sa plní až po okraj), a do hornej časti v priebehu prípravy kávy prekypí výsledný nápoj.

Aeropress – pre milovníkov alternatívnej prípravy

Spôsobov, ako pripraviť filtrovanú kávu, existuje viacero a každý z nich je niečím špecifický. Jedným z tých najobľúbenejších je príprava kávy v aeropresse, ktorý sa v kaviarňach a domácnostiach začal objavovať relatívne nedávno. Za tú dobu si ale získal mnoho priaznivcov, ktorí oceňujú jednoduché ovládanie a možnosť pribaliť si aeropress so sebou aj na cesty. A ako aeropress funguje? Tlak potrebný k prefiltrovaniu namletých kávových zŕn vyviniete jednoduchým stlačením piestu, kávový nápoj pritom vyteká rovno do pripravenej šálky.

Chcete si doma pripraviť rovnako chutnú kávu ako vo vašej obľúbenej kaviarni? V tom prípade nepodceňte výber kvalitných kávových zŕn, ktoré si doma čerstvo nameliete na požadovanú hrubosť. S tým vám pomôže mlynček na kávu vybavený mlecími kameňmi a možnosťou nastavenia hrubosti. Široký výber domácich kávových mlynčekov nájdete na Heureka.sk. Inšpirujte sa hodnotením a recenziami overených používateľov a potom už si len v pohodlí domova vychutnajte šálku čerstvo pripravenej kávy.