Pasívny príjem

Zarábať bez toho, aby sme nemuseli pracovať – ide o utópiu? Môže sa vám to zdať ako úplný nezmysel, no nie je. Dnes už nie je žiadnou novinkou, že zarábať nemalé peniaze môžete aj bez namáhavej práce alebo dokonca nemusíte pracovať vôbec. Spôsobov, ako na to, je hneď niekoľko, no všetky môžeme zhrnúť pod pojem „pasívny príjem“, pre ktorý vy ako prijímateľ peňazí, nemusíte spraviť takmer vôbec nič. Peniaze pracujú pre vás a vy si ich užívate. Pýtate sa, ako je to vôbec možné?

Na to, aby ste pochopili celý tento systém, je dobré načítať si túto problematiku. Skvelé knihy sú Bohatý otec, chudobný otec alebo Štvorhodinový pracovný týždeň.

Nehnuteľnosti

Prvým spôsobom, ako môžete mať pasívny príjem, je vlastniť nehnuteľnosť, ktorú ale nebudete vy aktívne využívať. Znamená to napríklad nákup bytovej či nebytovej jednotky a následne na to ju dať do prenájmu, z ktorého budete mať príjem. Nie je tajomstvom, že nájomné sa stanovuje vysoko nad reálnu cenu nákladov, čiže vy z tohto príjmu zaplatíte potrebné poplatky a zvyšná časť je pre vás. Každý mesiac vám tak na účet príde pekná suma, pre ktorú ste nemuseli chodiť do práce a ani nič namáhavé urobiť.

Firma

Na to, aby váš biznis začal produkovať pasívny príjem, ho potrebujete poriadne vybudovať. Po určitom čase a vašom aktívnom vklade času, peňazí a námahy začne firma fungovať aj sama a peniaze a ľudia pracovať pre vás. Tým pádom sa bez vášho aktívneho pričinenia stane z vašej firmy pasívny príjem a vy svoj čas môžete venovať zase niekde inde. Šikovné, no nie? Stačí byť podnikavý, mať dobrý nápad a ísť si za svojim cieľom.

Investície

V neposlednom rade ide pri pasívnom príjme o investície v bankách, termínovaných účtoch, firmách, burzách či cenných papieroch. Tu však musíte byť obozretný a naozaj preskúmať trh, aby ste o vložené peniaze neprišli. Nebojte sa ale zariskovať, pretože niekedy nie je prísť o určitú sumu až také nevýhodné v porovnaní s tým, čo môžete získať.

Foto: pixabay.com