Múdra voľba v reštaurácii

Nestíhate si navariť alebo jednoducho sa ocitnete v situácii, kedy idete do reštaurácie s priateľmi a na jednej strane si chcete udržať svoj kalorický príjem a nedostať sa do vyššieho príjmu, ale na druhej strane ide niekedy o socializovanie pri jedle. A tu môže prísť problém, kedy si máte z menu v reštaurácii vybrať jedlo. Naučte sa robiť múdre voľby, aby ste sa po jednom jedle necítili previnilo a aby ste udržali svoje prijaté kalórie pod kontrolou.

Odhadovanie kalórií

Jedným z najväčších nedostatkov, s ktorými sa momentálne stretávame v reštauráciách, čo sa menu týka, je to, že nie je často uvedené množstvo kalórií, ktoré dané jedlo obsahuje a už vôbec nie sú rozpísané makronutrienty. Toto môže byť problém pre každého, kto nie je úplne edukovaný v tomto smere a práve kvôli tomuto môže vybrať nesprávne jedlo. Odhadovanie množstva kalórií jedla v reštaurácií sa môže naozaj vymknúť spod kontroly a po pravidelnom navštevovaní reštaurácií môžete zistiť, že vám váha neklesá, ba možno až stúpa. A to bude práve kvôli tomu, že len odhadujete kalórie.

Vy si vyberte

V každej lepšej reštaurácii by vám mal obsluhujúci čašník vedieť podať informácie ohľadom toho, čo jedlo obsahuje, to by vám mohlo priblížiť kalorickú hodnotu. Naučte sa však vyberať jedlá, ktoré obsahujú dostatok proteínu, no nevynechávajú zeleninu. Dávajte si však veľký pozor na šaláty, v ktorých často nechýba dresing plný tuku a nepotrebných kalórií. Niekedy je lepšie vybrať kuracie prsia so zemiakmi alebo ryžou a obmedziť omáčku.

Vždy môžete v reštaurácii poprosiť, aby vám dali väčšiu porciu zeleniny, ubrali na prílohe, prípadne vynechali dresingy či omáčky. Je to len na vás a vy ste zákazníkom, preto by mali byť jedlo pripravené podľa toho, čo potrebujete. Nehanbite sa v reštaurácií opýtať.

Foto: pixabay.com