Správna starostlivosť a údržba umývačiek riadu

Z moderných domácich spotrebičov by sme neraz vyťažili maximum, len či aj spätná väzba od nás nachádza svoje uplatnenie. Žiarivý lesk kuchynskej linky sa bez každodenného čistenia nezaobíde. Nielen hrubé nečistoty, ale aj menšia smietka za smietkou vyrobí hotové “boom“ v kuchyni.

Kuchyňa je v domácnostiach prevažne ženským kráľovstvom. Je preto v našich silách, aby sme ju udržiavali v čistote a chránili si tak drahé kuchynské vybavenie. Najmä v početnejších domácnostiach, ale aj tam kde sú malé deti, je úspora času a energií vďačnou posilou. Pri zariaďovaní kuchýň sa často dostávame medzi dva protipóly. Jedni tvrdia, že umývačka riadu je zbytočnou stratou peňazí, iní na ňu nedajú dopustiť. Kde je teda pravda?

Pred kúpou každého domáceho spotrebiča treba zvážiť, či v danej domácnosti sa aj plne uplatní. Umývačka riadu je jedným z tých príkladných spotrebičov, ktoré u niekoho myjú na “plné obrátky“ a u iných sú len ukážkovým, viac luxusným doplnkom v kuchyni. Využitie umývačiek riadu úzko súvisí s početnosťou osôb v domácnosti a frekvenciou stravovania. Ak je u vás varenie a umývanie špinavého riadu každodennou štafetou, umývačka riadu by pre vás bola vďačnou investíciou.

Špinavé taniere, poháre a veľké misy sa samy jednoducho neumyjú. Ak vlastníte umývačku riadu, v porovnaní s klasickým mytím je to pohodlie samo o sebe. Avšak ani samotná umývačka nenahradí ľudské ruky a silu. Preto treba dodržiavať základne zásady údržby a starostlivosti. Umývačku riadu môžete využívať len tak, ako vám to odporúča daný výrobca.

V umývačke sa nachádza dosť úložného priestoru pre takmer každý typ jedálenských súprav, pohárov či príborov. Musíte sa v tom vedieť správne zorientovať a riady umiestňovať na príslušné miesta. Ak poháre vkladáte tam, kam patria taniere, nech vás potom neprekvapí špinavší výsledok. Taktiež sa nemá ukladať riad v opačnom smere alebo navrstvovať hrnce jedno na druhé. Možné je to len v prípade menších, aj to až po vytvorení typickej striešky.

Dbajte o čistotu vnútorného priestoru vašich umývačiek

Voľba programu je tiež dôležitým krokom pre čistý a lesklý riad. Odporúča sa preto umývať riad pri vyššej teplote (60-65°C) s časovým intervalom približne 90 – 120 minút. Tu však môžete naraziť na problém znehodnotenia umývaného riadu.

Vyššia teplota a opakové oplachy si s mastnotou riadu síce poradia, no dokážu na ňom taktiež zanechať nevzhľadné škrabance. Čistiace prostriedky dávkujte len v odporúčanom množstve. Väčšie množstvo soli či leštidla dokáže vytvoriť rôzne povlaky na riade.

Nezabúdajte ani na správnu údržbu a starostlivosť o umývačku. Tým jej nielenže predĺžime životnosť, ale aj podporíme čistotu riadu. Preto aspoň raz za mesiac vyberte filter a pod horúcou vodou ho dôkladne opláchnite. Usadený tuk a nečistoty zlikvidujú rôzne prípravky pre zanesený vnútorný priestor umývačiek riadu. Len tak sa budete môcť naraz pochváliť čistým riadom v kuchyni a prečítanou knihou z pohodlia vlastnej spálne.

Foto: pixabay.com