5 inšpirácií na zdravé raňajky pri chudnutí

Ľudia často zabúdajú na to, ako dôležité raňajky sú. Dobré a výdatné raňajky vám pomôžu nielen pri chudnutí, ale naštartujú vaše telo a dodajú vám energiu, ktorú potrebujete, aby ste zvládli ďalší deň.

  1. Praženica s cuketou – stará dobrá klasika

Vajíčka obsahujú bielkoviny, výhodné tuky, vitamíny a minerálne látky. Vaječný bielok je skvelou voľbou pri chudnutí – obsahuje totiž bielkovinu, ktorá nie je viazaná na tuky. Do praženice môžete zamiešať uvarené kúsky cukety, jarnú cibuľku alebo šunku. Na záver stačí štipka soli, oregano a pažítka a chutné raňajky sú na svete.

  1. Ovsená kaša na mnoho spôsobov

Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, bielkoviny, vitamíny B1 a B6, železo, zinok a nenasýtené mastné kyseliny. Znižujú cholesterol a pomáhajú pri chudnutí. Môžete ich vylepšiť mliekom, gréckym jogurtom, ovocím, škoricou či rôznymi semiačkami.

  1. Jogurt s ovocím vás osvieži

Biely grécky jogurt, ktorý obsahuje živé kultúry a mlieko, vám pomôže s trávením a je zdravou voľbou pri chudnutí. Do jogurtu môžete vmiešať kúsky ovocia podľa chuti. Jogurt je bohatý na bielkoviny a vápnik, ktorý posilňuje kosti. Vďaka obom spomínaným živinám navodí rýchly pocti zasýtenia. Grécky jogurt neobsahuje veľké množstvo cukru a je prirodzeným posilňovačom imunitného systému.

  1. Celozrnné pečivo je cestou k zdraviu

Celozrnné pečivo je vyrobené z múky, ktorá obsahuje pomleté celé zrná. Je o niečo ťažšie stráviteľné ako biele pečivo, jeho výživové hodnoty sú však vyššie. Pečivo je tiež bohaté na vlákninu, pomáha pri chudnutí a pôsobí priaznivo na srdce a cievy. Pomáha pri trávení, prečisťovaní čriev a znižuje hladinu cholesterolu.

K raňajkám si môžete dopriať jeden až dva kúsky pečiva. Namiesto masla na pečivo natrite žervé alebo nízkotučný syr. Zeleninou šetriť nemusíte, doprajte si jej hojne. Šalát, paradajka, paprika či uhorka. Pokiaľ ste mäsový typ, obložte ho aj kvalitnou a chutnou šunkou.

  1. Avokádo pomáha pri chudnutí

Hoci avokádo obsahuje veľa kalórií, pri chudnutí je nenahraditeľné. Je zdrojom vlákniny, dobrých tukov, ktoré zlepšujú činnosť srdca, minerálov, aminokyselín a vitamínov B, C, E a K.

Konzumácia avokáda prináša mnoho výhod. Chráni vás pred cukrovkou, rakovinou, priaznivo vplýva na váš zrak a má tiež protizápalové účinky.

Avokádo môžete zmixovať so zeleninou a pripraviť tak chutné a výživné smoothie. Môžete ním nahradiť pečivo a pochutnať si na ňom k vajíčkam počas raňajok. Pomixované avokádo môžete tiež ochutiť štipkou soli a čierneho korenia a natrieť na celozrnný toast.

Foto: Depositphotos