Život s celiakiou

Ľudia s rôznymi alergiami nemajú ľahký život. V prvom rade, keď sa im prejavia niektoré alergické prejavy, musia najskôr zistiť, na čo vlastne alergiu majú a následne na to ju začať potláčať. V prípade obyčajných alergií však nie je veľmi náročné zistiť, na čo je človek alergický. Existuje však jedna pomerne zákerná alergia, ktorej príznaky môžu naznačovať na rôzne iné ochorenia a problémy, len nie na ňu samotnú. Hovoríme o celiakii, a teda alergii na lepok. To neznie až tak hrozne, až pokým nezistíte, že lepok sa nachádza v neuveriteľnom množstve potravín, ktoré konzumujeme.

Existuje niekoľko typov celiakií a okrem nej ešte aj „nenápadná“ intolerancia na lepok, ktorú nejde zistiť ani zo žiadnych vyšetrení. Príznaky celiakie či intolerancie na lepok sú buď zápcha, nadúvanie, alebo, úplne naopak, preháňanie. Mali by ste si teda odsledovať, kedy sa vaše problémy objavujú a okamžite ich riešiť s lekárom. Niektoré typy celiakie sa dajú vyliečiť aj z krvných testov, na iné je potrebné vyšetrenia gastro.

Dôležitý výber potravín

Ak včas neprídete na to, že máte celiakiu, môžete si úplne zničiť flóru v organizme a vaše telo si z potravín nebude brať potrebné živiny, vitamíny, ba dokonca ani kalórie. Po diagnostikovaní celiakie si musíte dávať obrovský pozor na to, čo budete konzumovať. Nejde len o vyčlenenie pečiva a múky celkovo zo svojej stravy, ale čudovali by ste sa, ale napríklad taká pohánka, ale aj dokonca niektoré čokolády obsahujú lepok. Všetky spracované potraviny si budete musieť podrobne v obchode študovať a vyberať tie bez lepku. Bohužiaľ, drahšie.

Dobrou správou je, že potraviny bez lepku sú čoraz dostupnejšie už aj na Slovensku. Je bežné, že nájdete „gluten-free“ chlieb, cestoviny i cookies. S varením doma si poradíte, horšie to bude, ak sa pôjdete najesť niekde von, kde budete musieť zisťovať všetky podrobnosti o použitých ingredienciách.

Ilustračné foto: pixabay.com